Chilimobil tar bort surfmängderna i Sverige

Idag möttes vi av en väldigt spännande nyhet från Chilimobil. Som första svenska mobiloperatör har de valt att slopa så kallade surfpotter. Istället erbjuder de fri surf på majoriteten av sina mobilabonnemang.

Som många andra mobiloperatörer har Chilimobil tidigare valt att paketera sina mobilabonnemang med olika mängd surf. Ju mer surf som ingår desto dyrare abonnemang. Detta är på samma sätt som andra mobiloperatörer som exempelvis Hallon och Vimla har valt att paketera sin erbjudanden. Men från och med nu har Chilimobil valt att helt överge gränser i mängd surf för att erbjuda fri surf på alla konsumentabonnemang och företagsabonnemang. Deras specifika studentabonnemang och seniorabonnemang har dock alternativ kvar med begränsad surf.

Fri surf men begränsad hastighet

Istället för begränsningar i mängd surf har Chilimobil valt att differentiera sina olika mobilabonnemang genom olika hastigheter på surfen. Ju högre hastighet desto dyrare abonnemang. Deras billigaste mobilabonnemang med fri surf kostar idag 129 kr/mån. Hastigheten är dock begränsad till 1 Mbit/s. Vill du ha högsta kapacitet på din surf kostar det 349 kr/mån.

Denna typ av prissättning är helt ny för den svenska marknaden och det ska bli spännande att se hur det tas emot. Det är väl fullt rimligt att konsumenter nu behöver uppskatta vilken hastighet på surfen de behöver istället för behovet av mängd data. Att ändra på konsumentbeteenden på detta sätt kan säkert vara en utmaning men vi tror att flera mobiloperatörer kommer gå mot fri surf på majoriteten av sin abonnemang.

Hastighetsguide

Att många potentiella kunder kommer undra vilken hastighet på surfen de behöver är något Chilimobil redan tänkt på. På deras sajt har de därför sammanställt en enklare guide kring vad du kan förvänta dig av de olika hastigheterna de erbjuder.

1 Mbit/s

Deras lägsta hastighet som använder sig av 3G och 4G räcker för dig som utför ärenden som betalningar och surfar på vanliga hemsidor samt använder dig av exempelvis Facebook och Instagram.

10 Mbit/s

Med 10 Mbit/s använder du dig fortfarande av både 3G och 4G. Med denna lite högre hastighet går det bra att streama till din mobil. Det kan dock finnas begränsningar om du har behov av exempelvis streama högupplöst eller ladda stora bilder.

100 Mbit/s

Om du streamar regelbundet och delar surf mellan olika enheter rekommenderas en hastighet upp till 100 Mbit/s. Då är det 4G som gäller. Med denna hastighet kan du göra i princip allt du vill på din mobiltelefon. Kostnaden blir dock betydligt högre.

Full Fart

Chilimobil har dessutom en hastighet till som de kallar “Full fart”. Denna hastighet är endast nödvändig om du regelbundet tittar på 4K HDTV eller laddar väldigt stora filer. Med denna abonnemangsform kommer du även inom kort få tillgång till 5G.

Kommentar

Vi tycker denna paketering från Chilimobil är väldigt spännande. Dock är Chilimobil en relativt liten aktör idag på den svenska marknaden. Det kommer dock bli spännande att se om denna satsning lyckas och om några av de större operatörerna följer efter med liknande erbjudanden.

Lämna en kommentar