Mobilabonnemang familj

Ett fåtal mobiloperatörer erbjuder så kallade familjeabonnemang. Med ett familjeabonnemang kan flera familjemedlemmar dela på en gemensam surfpott. Det kan spontant låta intressant men behöver inte vara den billigaste lösningen för en familj.

Mobiloperatörer som erbjuder familjeabonnemang

Långt ifrån alla mobiloperatörer erbjuder familjeabonnemang. En av de första operatörerna att marknadsföra familjeabonnemang var Telenor. Numera kan du även teckna familjeabonnemang hos bland annat Comviq och Tre. Hos Tre är det dock inte möjligt att teckna familjeabonnemang online. Gemensamt för alla dessa är att det finns ett huvudabonnemang och i vissa fall en gemensam surfpott. Det går sedan att lägga till familjemedlemmar (eller vänner) för en fast kostnad per användare.

Telenor familjeabonnemang

Snabbfakta Telenor

Delad surfpott: Ja
Surfpott: 3 GB – Obegränsad
Pris per extra användare: 189 kr/mån
Nät: Telenor
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Telefonsupport: Ja

Om Telenors familjeabonnemang

Telenor är en av få operatörer som erbjuder en delad surfpott för familjen. Det finns flera alternativa storlekar på själva potten där den största har obegränsad surf. Telenors familjeabonnemang har blivit en populär lösning även om den är relativt dyr.

Mer info
Comviq familjeabonnemang

Snabbfakta Comviq

Delad surfpott: Nej
Surfpott: 30 GB per person
Pris per extra användare: 95 – 145 kr/mån
Nät: Tele2
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Telefonsupport: Nej

Om Comviqs familjeabonnemang

Comviq har en liten egen lösning för familjeabonnemang. De finns ett huvudabonnemang som sedan kan bjuda in medlemmar. Alla medlemmar får sedan 30 GB surf. Det blir en aning billigare att nyttja denna lösning än att teckna fristående abonnemang hos Comviq.

Mer info

Dela surf inom familjen

De lösningar som kallar sig för familjeabonnemang har för det mesta en gemensam surfpott. Alla som ingår i familjeabonnemanget delar sedan på denna surfpott. Detta kan vara praktiskt då du slipper uppskatta en ungefärlig månadsförbrukning för respektive familjemedlem. En annan fördel är att du får allt på en faktura. Att dela data inom familjen kan låta praktiskt men det blir sällan billigare än att teckna individuella abonnemang.

Billiga alternativ till familjeabonnemang

Även om en gemensam surfpott kan låta bekvämt behöver det inte nödvändigtvis bli en lägre total mobilräkning för familjen. Operatörer som exempelvis Hallon erbjuder inte familjeabonnemang med delad surfpott men har ändå en praktisk lösning för mobilabonnemang för familjen. Hos Hallon kan du ha 5 mobilabonnemang på ett och samma konto. Du betalar för alla abonnemang med samma kort och respektive abonnemang har en förutbestämd mängd surf. Med rabatter på barnabonnemang och möjligheter till kostnadskontroll kan en lösning hos Hallon bli både mer praktisk och billigare än hos exempelvis Telenor.

Räkneexempel familjeabonnemang

Så vilken lösning blir billigast för familjen? Nedan har vi gjort en jämförelse mellan Telenor och Hallon. I detta exempel utgår vi från en familj med två vuxna och två barn.

Hallon mobilabonnemang familj

2 vuxna & 2 barn

2 st abonnemang vuxna 10 GB – 159 kr/mån
2 st abonnemang barn 10 GB – 109 kr/mån

Total kostnad familj – 536 kr/mån

Mer info
Telenor mobilabonnemang familj

2 vuxna & 2 barn

1 st Familjeabonnemang 30 GB – 379 kr/mån
3 st extra användare – 189 kr/mån

Total kostnad familj – 946 kr/mån

Mer info

Som du kan se i räkneexemplet ovan får du mer total surf i Hallons alternativ till ungefär halva priset. Och då har vi inte räknat med de rabatter du får hos Hallon när du tecknar ett nytt abonnemang. Oavsett mängd data du räknar på blir det i regel billigare att teckna separata mobilabonnemang. Du kan i och för sig inte dela på datan men med tanke på kostnaden för denna funktion är det säkert många som klarar sig utan detta. Även med andra operatörer som exempelvis Vimla blir det betydligt billigare än med Telenors familjeabonnemang. En nackdel med Vimla är dock att du inte kan administrera flera abonnemang från samma konto. Hos Hallon är gränsen fem abonnemang per konto.

Jämförelse mobilabonnemang familj

Kostnaden för mobiltelefoni kan vara betydande för en familj och det finns många anledningar till att jämföra erbjudanden och alternativa lösningar. Nedan går vi igenom olika aspekter vi anser kan vara värda att jämföra.

Pris på mobilabonnemang för familjen

Priset är självfallet väldigt viktigt. Som vi visat ovan blir det sällan billigare att välja ett familjeabonnemang. I alla fall om vi jämför med lågprisoperatörer som Fello, Hallon eller Vimla. Det kan också vara svårt att jämföra priser utan att veta exakt vilken konsumtion av data respektive familjemedlem har en typisk månad. Så svårigheter att jämföra pris bidrar till att många väljer den lösning som oftast verkar mest praktisk. Dessa är dock sällan billigast.

Administration

En fördel med ett familjeabonnemang är administrationen. Du får alla kostnader på en faktura och alla i familjen har samma operatör. Detta är dock möjligt med andra operatörer. Exempelvis låter Hallon dig ha 5 mobilabonnemang på ett konto. Om detta räcker för din familj kan du administrera alla mobilabonnemang från ett konto och kostnaden dras från ditt kort en gång i månaden.

Täckning

Vi rekommenderar alltid att kontrollera täckningen när du jämför mobilabonnemang. Detta är så klart även viktigt när du ska välja mobilabonnemang för familjen. Det blir faktiskt ännu viktigare då alla i familjen inte spenderar all sin tid på samma plats. Har du exempelvis en familjemedlem som spenderar mycket av sin fritid i stallet är det inte nödvändigtvis så att hen har perfekt täckning där. Just täckning kan bidra till att samla alla familjemedlemmar hos en operatör inte är den bästa lösningen.

Kundservice

Om du väljer att lägga alla familjens mobilabonnemang hos en operatör eller inom ett familjeabonnemang kan det vara värt att kontrollera deras kundservice. Erbjuder de exempelvis telefonsupport om det skulle uppstå något problem? Här kan det finnas goda skäl att kontrollera omdömen och recensioner hos exempelvis TrustPilot eller Reco.

Mobilabonnemang familj – FAQ

Familjeabonnemang

Familjeabonnemang är relativt nytt och inte alla operatörer har detta i sina sortiment. Konceptet är något diffust och det kan säkert finnas en del obesvarade frågor kring familjeabonnemang. Nedan har vi försökt sammanställa svaren på några av de vanligaste frågorna.

Hittar du inte svaret på din fråga går det alltid bra att kontakta oss eller att skriva din fråga i form av en kommentar längre ner på sidan.

Klicka på ett hjärta för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu

2 svar på ”Mobilabonnemang familj”

    • Exakt varför Hallon inte erbjuder ett familjeabonnemang där det går att dela surf vet vi tyvärr inte. Men det beror antagligen på att det är en svår teknisk lösning att implementera eller att de bedömer att efterfrågan för dessa typer av abonnemang inte är tillräckligt stor.

      Svara

Lämna en kommentar