Fördelar med en surfpott

När mobiloperatörer idag försöker locka till sig nya kunder är det inte ovanligt att de erbjuder ett reducerat pris. Oftast under en begränsad tid. Ibland erbjuds även en så kallad surfpott. Vi vill hävda att just surfpotten kan ha ett större värde än de reducerade priset.

Operatörer som Fello, Hallon och Vimla har i princip alltid rabatt under ett visst antal månader för nya kunder. Värdet av att få exempelvis halva priset i tre månader är inte speciellt svårt att räkna på. Inte sällan kan de “krydda” kampanjen med en surfpott på ett visst antal GB surf. Värdet av denna är dock lite svårare att beräkna. Det kan också variera på ditt val av abonnemang och surfvanor. Innan vi gör ett försök att räkna på ett potentiellt värde på en surfpott kan det vara värt att förklara hur det normalt sett fungerar.

Så funkar surfpott

Det kan förekomma vissa skillnader mellan olika operatörer när det gäller deras surfpott. I regel är det en mängd surf som används först efter att surfen på ditt ordinarie abonnemang tagit slut. När en ny månad påbörjas får du ny surf till ditt abonnemang och det är den som används först. Om du aldrig går över surfmängden i ditt abonnemang ligger surfpotten kvar “orörd”. 

Räkneexempel

Att beräkna värdet på en surfpott blir en aning hypotetisk. Men låt oss utgå från Hallons nuvarande kampanj där du får 100 GB extra surf om du tecknar ett nytt abonnemang. Hallon erbjuder även 50% rabatt på de sex första månaderna. För sakens skull antar vi att du förbrukar 20 GB surf varje månad. Med den förbrukningen skulle du behöva deras abonnemang där det ingår 25 GB surf. Att ha ett abonnemang med mindre surf och köpa till extra är inte att rekommendera. Det blir snabbt dyrt. 

Med ovan förutsättningar kan du istället beställa Hallons minsta abonnemang som har 4 GB surf. Varje månad skulle det då tas 16 GB från din surfpott. I detta exempel skulle du klara dig på det minsta abonnemanget i drygt 6 månader. Istället för att betala 124 kr/mån för 25 GB kan du istället betala 49 kr/mån i 6 månader. Sen kommer du behöva uppgradera ditt abonnemang. I detta exempel skulle du spara 450 kr. Detta är utöver rabatten på månadskostnaden. Ganska bra tycker vi.

För detta exempel har vi förenklat det en aning. Många kan ha en väldigt variation i sin förbrukning av surf. Andra förbrukar väldigt lite och då är ju värdet av en surfpott begränsat. Men för vissa kan faktiskt surfpotten vara det bästa i kampanjen. Det gäller bara att tänka till kring vilket nivå på abonnemang du väljer.

Att tänka på

Olika mobiloperatörer kan ha lite olika villkor för sina respektive surfpotter. Exempelvis kan det finnas tidsbegränsningar på hur länge du kan nyttja den. Det kan även finnas fall där du blir av med surfpotten om du upp- eller nedgraderar ditt abonnemang. Så glöm inte att kontrollera villkoren för kampanjen och hur operatören behandlar sin eventuella surfpott.

Lämna en kommentar