Första mobilabonnemanget till ditt barn

Vid vilken ålder det är lämpligt för barn att få sin första mobiltelefon låter vi vara osagt. Men som förälder kan det vara värt att jämföra olika alternativ innan du väljer det första mobilabonnemanget till ditt barn. Den mobiloperatör du själv har behöver nämligen inte vara den bästa för ditt barn.

När man jämför mobilabonnemang är det normalt faktorer som pris, täckning och kanske kundservice som är viktiga att kontrollera. Detta gäller även för så kallade barnabonnemang. Det finns dock ett par andra aspekter som kan vara av intresse.

Kontantkort eller abonnemang?

Det har historiskt sett varit ganska vanligt att barn får ett kontantkort till sin första mobiltelefon. Det har varit praktiskt då man som förälder har full kontroll över hur mycket pengar som spenderas på just mobiltelefoni. Men dagens mobilabonnemang är lite annorlunda utformade. Det är inte samtalen som kostar pengar. Det är surf och andra eventuella betaltjänster.

Den stora nackdelen med ett kontantkort är att om pengarna tar slut kan ditt barn inte längre ringa. Och för många föräldrar är det just möjligheten för barnet att kunna ringa dig som är det viktigaste. Inte hur mycket surf som går att använda. Så om valet står mellan ett kontantkort och mobilabonnemang rekommenderar vi det senare.

Kostnadskontroll

Väljer du ett mobilabonnemang till ditt barn vill du antagligen fortfarande ha kontroll över kostnaderna. På de flesta mobilabonnemangen idag ingår fria samtal och SMS. Det du betalar för är mängden surf. Det kan dock dyka upp obekväma överraskningar i form att betal-SMS och utlandssamtal. Ett sätt att undvika detta är att välja en mobiloperatör som erbjuder kostnadskontroll på sina mobilabonnemang.

Med kostnadskontroll kan du spärra vissa tjänster på ditt barns mobilabonnemang. Exempelvis möjligheten att ringa utlandssamtal och övriga betalsamtal och SMS. Genom att aktivera kostnadskontrollen vet du exakt vad ditt barns mobilabonnemang kommer kosta varje månad. Samtidigt som hen kan ringa utan begränsningar så länge det är vanliga samtal inom Sverige. 

Operatörer som erbjuder barnabonnemang

Det finns idag ett par mobiloperatörer som erbjuder så kallade barnabonnemang. I regel är det en form av rabatt där priset för surf är aningen billigare än på ett vanligt mobilabonnemang. Bland de operatörer som har de billigaste mobilabonnemangen märks bland annat Hallon, Fello och Vimla. Mest surf per krona får du från Hallon. Alla Hallons barnabonnemang har dessutom kostnadskontroll.

Att teckna ett mobilabonnemang till sitt barn

För att ta del av den rabatt som ofta kommer tillsammans med ett barnabonnemang behöver abonnenten vanligtvis vara under 18 år. Detta är lite problematiskt då du inte får ingå avtal om du är under 18 år. Det är därför nödvändigt att abonnemanget tecknas av en förälder eller målsman. Det betyder också att det är föräldern som är registrerad på abonnemanget.

Lycka till!

Lämna en kommentar