Jämför mobilabonnemang
Om du jämför mobilabonnemang är det viktig att vara medveten om att det finns andra faktorer än pris att beakta. Här erbjuder vi en sammanställning av marknadens populäraste mobilabonnemang samt en guide för att hjälpa dig jämföra abonnemangen på ett effektiv sätt.
112 Abonnemang hittades
Senast kontrollerat: 2024-09-17
Jämförelse av mobilabonnemang
Mobilabonnemang är egentligen en relativt okomplicerad produkt. Det finns dock ett stort utbud av olika alternativ och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Här går vi initialt igenom potentiellt viktiga skillnader i olika mobilabonnemang.
Nät och täckning
Ett första steg när du jämför mobilabonnemang kan vara att kontrollera vilket nät som används av mobiloperatören. Det finns idag fyra större mobilnät för telefoni i Sverige. De ägs och drivs av mobiloperatörerna Telia, Telenor, Tele2 och Tre. För att göra det lite mer komplicerat finns det sedan separata 3G-nät, 4G-nät och 5G-nät. Telia har även ett GSM-nät. I utbyggnaden av dessa nät samarbetar i vissa fall olika mobiloperatörer. Även om alla mobiloperatörer idag har bra täckning i större delen av Sverige finns det skillnader. Exempelvis anses Telias nät ha en bättre täckning i Norrland. Sen har olika mobiloperatörer kommit olika långt i utbyggnaden av 5G-nätet. För att följa utbyggnaden av 5G-nätet rekommenderar vi Post- och telestyrelsens (PTS) hemsida.
Kontrollera täckningskartan
Vi rekommenderar att du börjar med att kontrollera vilket nät mobilabonnemanget du är intresserad av använder. Sen kan det vara bra att kontrollera täckningen för detta nät där du vanligtvis befinner dig. Dagens mobiloperatörer erbjuder idag täckningskartor på sina hemsidor som visar täckningen för 3G, 4G och 5G. Observera att dessa täckningskartor inte är 100% exakta. Har du inte tidigare använt ett visst mobilnät kan det vara bra att fråga vänner och bekanta kring deras erfarenheter.
Kundservice
När du jämför mobilabonnemang anser vi att det är viktigt att du kontrollerar vilken typ av kundservice operatören erbjuder. Speciellt om du är intresserad av billiga mobilabonnemang. Här kan servicen skilja sig åt ganska rejält. Vissa mobiloperatörer erbjuder telefonsupport sju dagar i veckan. Andra erbjuder enbart svar på mail. Om telefonsupport är viktigt för dig kommer du behöva räkna med att behöva betala lite extra för ditt mobilabonnemang.
Funktionalitet
Utöver täckning och kundservice kan det finnas goda skäl att kontrollera olika typer av funktionalitet som ingår när du jämför mobilabonnemang. En populär funktionalitet som vissa operatörer erbjuder är “sparad surf”. Vad det innebär är att den data som ingår i månadsabonnemanget sparas om du inte använder den fullt ut. Andra typer av funktionalitet som kan vara intressanta att jämföra/kontrollera är eventuella lojalitetsprogram, kostnadskontroll, eSIM etc.
Betalningsalternativ
Innan du bestämmer dig för ett nytt mobilabonnemang kan det vara värt att kontrollera vilka olika betalningsalternativ som operatören erbjuder. Tecknar du ditt mobilabonnemang online är det numera vanligt att operatören erbjuder kortbetalning. Viktigt att ha i åtanke är att mobilabonnemang anses vara en prenumerationstjänst och att vissa betalkort inte stödjer detta.
Bindningstider
När du jämför mobilabonnemang är det tyvärr fortfarande nödvändigt att kontrollera eventuella bindnings- och uppsägningstider. Det är mindre vanligt med bindningstider idag men det förekommer faktiskt fortfarande. Här på Mobilabonnemangi.se har vi valt att enbart presentera mobilabonnemang helt utan bindnings- och uppsägningstider.
Jämföra pris på mobilabonnemang
Har du gått igenom stegen ovan kan det tyckas att en prisjämförelse av mobilabonnemang borde vara enkel. Tyvärr anstränger sig operatörerna för att göra en prisjämförelse så svår som möjlig. Nedan går vi igenom vad vi anser vara viktig att vara medveten om när du jämför mobilabonnemang och dess pris.
Kampanjpris
För att locka till sig nya kunder använder sig i stort sett alla mobiloperatörer av kampanjpris eller diverse erbjudanden. Det kanske vanligaste är att du får en kraftig rabatt som ny kund under en begränsad tidsperiod. Jämför du enbart på kampanjpriset finns risken att du väljer ett mobilabonnemang som på sikt är dyrare än nödvändigt. Det finns också specifika abonnemang riktade mot olika kundgrupper som kan verka lockande. För dessa typer av erbjudande kan det vara intressant att ta reda på vad som gäller. Exempelvis vad som händer med ett studentabonnemang efter att du har avslutat dina studier.
Årskostnad
Istället för att jämföra priser på den första månaden som kund kan det finnas skäl att ta reda på kostnaden för första året. Detta ger, enligt oss, en mer rättvis bild av priset för abonnemanget. Att göra den räkneövningen kan dock vara lite frustrerande ifall du vill jämföra många mobilabonnemang. Därför gör vi Mobilabonnemangi.se jobbet åt dig.
Utlandspriser
Slutligen kan det finnas skäl att jämföra priser för utlandssamtal och kostnader för roaming. Speciellt om du reser ofta eller ringer regelbundet till utlandet. För alla mobilabonnemang vi presenterar här ingår fria samtal inom Sverige. Men ringer du utomlands har olika mobiloperatörer olika prislistor. I vissa fall kan priserna skilja sig åt ganska mycket. Så har du vänner eller släktingar i andra länder rekommenderar vi att du kontrollerar priserna för samtal till det aktuella landet.
Jämföra omdömen och recensioner
Det finns mängder av olika typer av källor för dig som vill jämföra mobilabonnemang online. En typ av källa vi inte tidigare nämnt är olika sajter för omdömen och recensioner. En bra sajt för detta är TrustPilot. I stort sett alla mobiloperatörer finns representerade där. De flesta har också hundratals omdömen och recensioner från tidigare och befintliga kunder. Genom att gå igenom dessa omdömen får du förhoppningsvis en bättre uppfattning kring olika operatörers för- och nackdelar.
En nackdel med TrustPilot när du jämför mobilabonnemang är att du inte kan ställa några frågor. Du kan enbart läsa andras omdömen. För specifika frågor eller funderingar finns det dock flera forum där just mobilabonnemang diskuteras. Ett annat alternativ är att skriva en kommentar här på Mobilabonnemangi.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den så fort som möjligt.
Jämföra mobilabonnemang – FAQ
Om du är i processen av att jämföra mobilabonnemang har du säkert mängder av frågor och funderingar. Nedan svarar vi på ett urval av vanliga frågor.
Hittar du inte din svaret på din fråga på denna sida får du gärna kontakta oss eller skriva en kommentar.
Flera av abonnemangen här har olika pris år 1 och år 2. Hur kan det komma sig? Är det uppskattade prishöjningar eller…?
Flera mobiloperatörer ger ett rabatterat pris till nya kunder under ett antal månader. Så när vi här jämför mobilabonnemang kan det lätt bli lite missvisande om vi enbart jämför priset första månaden. Därför har vi valt att visa den totala kostnaden för det första året samt det andra året (om du behåller abonnemanget så länge). Så för vissa mobilabonnemang kommer kostnaden de första året var lägre eftersom operatören har erbjudit en tidsbegränsad rabatt. Priset för det andra året är i regel helt utan rabatt. Vilket pris som är bäst att använda för jämförelse beror på din situation. Planerar du att ha ditt mobilabonnemang under en längre tid anser vi att du primärt bör utgå från ordinarie pris när du jämför abonnemang. Om du däremot är öppen för att byta mobiloperatör kan det finnas pengar att spara genom att ta del av olika rabatter.
Tack för en bra presentation av mobilabonnemang! Gillar att jag kan sortera på det totala priset för mobilabonnemangets kostnad för det första året. Blir betydligt enklare att jämföra det faktiska priset. Blir annars lätt att man enbart tittar på vilket pris man får när man tecknar abonnemanget. Bra jobbat!
Riktigt bra och enkel jämförelse av mobilabonnemang. Gillar filter och att man kan sortera på årskostnaden. En sak jag saknar är möjligheten att filtrera så att jag kan se alla mobilabonnemang som har stöd för 5G. Annars får ni toppbetyg.
Tack för den vänliga kommentaren! Och tack för feedback! Vi lovar att kika på en lösning där det blir enklare att filtrera så att våra besökare snabbt ska kunna se vilka mobilabonnemang som har stöd för 5G.