Köpa mobil med abonnemang

Vissa mobiloperatörer säljer inte bara mobilabonnemang och andra relaterade tjänster. För många är det inte ovanligt att deras marknadsföring är minst lika fokuserad på den senaste mobiltelefonen. Men vad ligger bakom denna “paketering” och varför är det inte fullt lika vanligt idag som det vara för några år sedan?

Det har historiskt sett varit vanligt att vi konsumenter passar på att köpa en ny mobiltelefon när bindningstiden på vårt mobilabonnemang gått ut. Flera mobiloperatörer har subventionerat telefonen i utbyte mot att du binder ditt nya mobilabonnemang. Numera är detta köpbeteende inte lika vanligt även om det fortfarande förekommer. 

Här tittar vi närmare på de faktorer som till viss del ändrat denna paketering och vad du bör tänka på om du önskar köpa en mobil med ett nytt mobilabonnemang idag.

Apples dominans

Går vi tillbaka till innan lanseringen av iPhone fanns det mängder av olika tillverkare av mobiltelefoner. Konkurrensen var hög och ett sätt att sälja många telefoner vara större samarbeten med mobiloperatörerna. Genom att ge stora rabatter kunde telefontillverkare öka sina volymer medans operatörerna krävde en bindningstid i utbyte från konsumenten.

När Apple lanserade sin iPhone 2007 ändrades spelplanen. Visst hade Apple initialt samarbeten med många mobiloperatörer men när det snabbt etablerat sig som marknadsledande blev deras krav hårdare. Apple har idag en väldigt stor marknadsandel och de är i en position där de inte behöver subventionera sina telefoner på samma sätt som vissa tillverkare tidigare fann det nödvändigt. Apple säljer dessutom väldigt många av sina telefoner via deras egna fysiska butiker och online.

Bindningstider mindre vanligt

Utöver Apples dominans har det också ändrats mycket gällande attityden till bindningstider. Hallon var den första mobiloperatören i Sverige att helt ta bort bindningstider på alla sina mobilabonnemang. Många operatörer har sedan följt efter.

Bindningstider på mobilabonnemang har inte helt försvunnit. Speciellt inte på företagsabonnemang. Men att få konsumenter att gå med på en bindningstid idag är antagligen betydligt svårare än för bara några år sedan.

Utöver bindningstider var det tidigare vanligt med operatörslåsta telefoner. Vad detta innebar var att telefonen bara fungerade med ett SIM-kort från en specifik operatör. Även efter att bindningstiden gått. Numera är detta relativt ovanligt och att “låsa upp” en mobiltelefon idag är kostnadsfritt.

Köpa mobil med abonnemang idag

Vi har konstaterat att marknaden för telefoner tillsammans med mobilabonnemang har förändrats. Det förekommer dock fortfarande. Speciellt i den fysiska handel. Letar du online efter ett billigt mobilabonnemang tillsammans med en mobiltelefon blir utbudet dock aningen sämre. Av lågprisopertörerna är det primärt Comviq och Halebop som paketerar sina abonnemang tillsammans med telefoner. Priset på deras abonnemang är dock högre än för abonnemangen som erbjuds av exempelvis Fello, Hallon och Vimla. Av de sistnämnda operatörerna är det faktiskt bara Hallon som säljer mobiler tillsammans med abonnemang.

Vår kommentar

Visst kan det fortfarande finnas lockande erbjudanden på en ny telefon i utbyte mot bindningstid på ett mobilabonnemang. Det kan dessvärre fortfarande vara svårt att motivera enligt oss. Det du kan spara in på telefonen går i regel förlorat i ett dyrare mobilabonnemang eller minskad flexibilitet. Vår rekommendation är därför att jämföra pris på mobilabonnemang och pris på telefon separat.

Lämna en kommentar