Minska dataförbrukningen på ditt mobilabonnemang

Kostnaden på dagens mobilabonnemang styrs till största delen av hur mycket data eller surf som ingår. Inte alla har koll på hur mycket surf de behöver eller vad de gör på telefonen som kräver mycket surf. 

För många är den största datatjuven streamad video. Utöver streamad video finns det så klart andra användningsområden som kräver mycket surf. Men låt oss börja med just video då detta kan kräva extremt mycket data från ditt mobilabonnemang om du inte har tillgång till Wi-Fi. Nedan går vi igenom några av de populäraste streamingtjänsterna och hur du med ett par enkla ändringar i dina inställningar kan potentiellt minska din dataförbrukning.

YouTube

YouTube är omåttligt populärt och de kan vara lätt att fastna i diverse klipp på bussen eller tåget. Att titta på YouTube kräver tyvärr en hel del data från ditt mobilabonnemang om du inte har tillgång till Wi-Fi. Det finns dock ett par inställningar du kan göra i appen som kan hjälpa dig att inte slösa bort onödigt mycket surf. Gå till “Inställningar” sedan till “Inställningar för videokvalitet”. Där kan du sedan ange “Databesparing” när du roamar. Bildkvalitén blir förvisso aningen sämre men det kan hjälpa dig spara mycket data om du spenderar mycket tid på YouTube.

Mobildata på YouTube

Netflix

Att titta på filmer på exempelvis Netflix i hög bildkvalité utan Wi-Fi kräver mängder av data från ditt mobilabonnemang. För att kunna minska mobildataanvändning kan du under “App-inställningar” ange “Spara data” under “Mobildataanvändning”. Ett bättre alternativ enligt oss är att ladda ner film från Netflix när du har tillgång till Wi-Fi.

Netflix och mobildata

SVT Play

Även SVT Play ger dig möjligheten att minska på bildkvalitén när du använder dig av mobildata. Under “Inställningar” kan du enkelt ange “Begränsa dataanvändning” och sedan markera “Spara data”. Dessa inställningar är inte default så du behöver aktivt gå in och ändra dem.

SVT Play på din mobiltelefon

Disney+

När det gäller Disney+ har de också ett antal inställningar i sin app som kan dra ner på användandet av mobildata. Under “Appinställningar” kan du exempelvis välja “Streama enbart över Wi-Fi”. Du kan också välja “Spara data” under “Användning av mobildata”.

Streama Disney+ på din mobiltelefon

Övriga tips

Utöver de stora streamingtjänsterna finns det gott om andra appar som potentiellt kan förbruka mycket data på ditt mobilabonnemang. Nedan ger vi dig lite blandade tips kring möjliga åtgärder som kan spara en hel del på dataförbrukningen.

Stäng av bakgrundsuppdateringar

Din telefons olika appar behöver med jämna mellanrum uppdateras. Detta kräver både surf och påverkar din telefons batteritid. Ett sätt att minska din dataförbrukning är stänga av bakgrundsuppdateringar. Detta går enkelt att lösa under inställningar på din iPhone eller Android-telefon. Om du stänger av bakgrundsuppdateringar kan du istället uppdatera dina appar när du har tillgång till Wi-Fi och ett fulladdat batteri.

Ladda ner musik till din telefon

Ljud kräver inte lika mycket data från ditt mobilabonnemang som video. Men lyssnar du mycket på musik och poddar kan det ändå stå för en stor del av din dataförbrukning. Genom att exempelvis ladda ner din favoritmusik till din telefon kan du spara data. Har du exempelvis spellistor på Spotify behöver du bara markera “Tillgänglig offline”.

Stäng av autouppspelning på Facebook och Instagram

Video är numera en stor del av innehållet på både Facebook och Instagram. Spenderar du mycket tid på dessa appar kan det krävas en stor mängd data från ditt mobilabonnemang. Det finns dock möjlighet att säkerställa att video enbart spelas upp automatiskt när du har tillgång till Wi-Fi. Inställningar skiljer sig en aning åt mellan iPhone och Android men det kan vara värt det för dig som vill dra ner på dataförbrukningen.

Använd Wi-Fi när du har möjlighet

Det kanske bästa sättet att minska ​​dataförbrukningen på ditt mobilabonnemang är att använda dig av Wi-Fi när du har möjlighet. Tyvärr är inte fritt Wi-Fi alltid tillgänglig men vill du ta till lite mer extrema åtgärder kan du stänga av roamingen på din telefon. Då kommer du inte använda något av din mobildata.

Kommentar

Genom att applicera några av dessa tips kan du förhoppningsvis spara en hel del data och kanske till och med byta till ett billigare mobilabonnemang. Det är faktiskt just mängden data som ingår som påverkar priset mest när man jämför mobilabonnemang.

💡 Lästips: Det kanske absolut bästa sättet att minska dataförbrukningen på ditt mobilabonnemang är att minska din totala skärmtid. I denna artikel får du olika tips kring hur du kan minska din dagliga skärmtid.

Lämna en kommentar