Mobilabonnemang barn
När det väl är dags att skaffa det första mobilabonnemanget till sitt barn finns det flera faktorer att beakta. Här listar vi de billigaste alternativen med varierande funktionalitet och mängd surf.
14 Abonnemang hittades
Senast kontrollerat: 2024-09-18
Mobiloperatörer som erbjuder barnabonnemang
Flera mobiloperatörer erbjuder så kallade “barnabonnemang”. Vilket som är bäst beror så klart på dina behov och förutsättningar. Men bland de populärare alternativen märks bland annat abonnemang från Comviq, Fello, Hallon och Vimla. Alla dessa operatörer erbjuder riktigt billiga mobilabonnemang för barn och ungdomar. Inte sällan till förmånliga rabatter eller olika typer av reapriser. Det har också olika former av kostnadskontroll som hjälper dig att faktiskt få ett fast pris på ditt barnabonnemang.
Snabbfakta Hallon
Nät: Tre
Pris: 109 – 359 kr/mån
Data: 10 – 200 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Kostnadskontroll: Ja
Om Hallons barnabonnemang
Hallon har ett mycket bra utbud av mobilabonnemang för barn. Från riktigt billiga alternativ till abonnemang med hela 200 GB data. På alla abonnemang finns kostnadskontroll och ditt barn kan spara oanvänd surf. Ett bra och billigt alternativ som är mycket populärt.
Mer infoSnabbfakta Vimla
Nät: Telenor
Pris: 90 – 300 kr/mån
Data: 1 – 75 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Kostnadskontroll: Ja
Om Vimlas barnabonnemang
Vimla har idag 5 olika alternativ när det gäller data på sina barnabonnemang. Det ligger väldigt bra till prismässigt och kan erbjuda bland de billigaste mobilabonnemangen för barn på marknaden. Samtliga abonnemang har kostnadskontroll.
Mer infoSnabbfakta Fello
Nät: Telia
Pris: 95 – 265 kr/mån
Data: 3 – 35 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Kostnadskontroll: Ja
Om Fellos barnabonnemang
Fello erbjuder riktigt bra priser på sina abonnemang för barn och ungdomar. De erbjuder kostnadskontroll och använder sig av Telias nät. Vet du att dina barn använder stora mängder surf kan det vara värt att kontrollera om Fellos alternativ räcker till.
Mer infoSnabbfakta Comviq
Nät: Tele2
Pris: 115 – 345 kr/mån
Data: 2 – 100 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Kostnadskontroll: Ja
Om Comviqs barnabonnemang
Även Comviq erbjuder mycket prisvärda mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. De erbjuder dessutom sparad surf, kostnadskontroll och telefonsupport. Ett bra alternativ för dig som letar efter ett första mobilabonnemang till ditt barn.
Mer infoMobilabonnemang som är anpassade för barn
Det finns som sagt idag flera mobiloperatörer som erbjuder barnabonnemang. Normalt är dessa abonnemang för barn och ungdomar som ännu inte fyllt 18. Det är med andra du som förälder som behöver teckna mobilabonnemanget för ditt barn. Inte sällan erbjuds ungdomar någon form av rabatt. Det kan handla om ett aningen lägre pris eller annan typ av förmån gällande exempelvis mängden data som ingår. Numera ingår i princip alltid fria samtal och SMS i bättre mobilabonnemang. Det finns dock potentiella kostnader för diverse betaltjänster, utlandssamtal, extra data med mera. Så vill du hålla koll på dina barns mobilkostnader rekommenderar vi att du går igenom funktioner och möjligheter med det mobilabonnemang du är intresserad av.
Kostnadskontroll
För att föräldrar inte ska få oväntade kostnader på sitt barns mobilabonnemang har flera mobiloperatörer implementerad olika former av spärrar. Vissa kallar det “förälderspärr” andra “kostnadsspärr” eller “kostnadskontroll”. Vad det har gemensamt är att det finns möjligheter att spärra vissa typer av tjänster på mobilabonnemanget som annars kan kosta pengar. Det kan exempelvis handla om roaming, betal-SMS, köp inuti appar och köp av extra data eller surf. Olika mobiloperatörer har lite olika valmöjligheter som kan vara bra att gå igenom. Vissa har inte någon form av kostnadskontroll alls. Lite beroende på åldern på barnet rekommenderar vi ändå att försöka välja ett abonnemang med någon form av kostnadskontroll. Det är en praktisk funktion som inte kostar något extra. Istället kan den hindra dig från oförutsedda utgifter.
Kontantkort vs Mobilabonnemang för barn
Flera operatörer erbjuder fortfarande kontantkort. För många barn kan just ett kontantkort vara ett bra alternativ till den första mobiltelefonen. Kontantkortet har sina begränsning i tjänster och du som förälder kan välja hur mycket pengar du vill ladda det med. Det finns dock en del ganska stora nackdelar med just kontantkort. Vi tänker främst på begränsningar i samtal. Vissa kontantkort erbjuder förvisso fria samtal men det är fortfarande relativt vanligt med någon form av begränsning. Antingen i antal samtal eller kostnader för samtalsminuter. Detta innebär att ditt barn inte kommer ha möjlighet att ringa från sin telefon när potten är använd. Inte helt idealiskt. Med ett mobilabonnemang med fria samtal kommer du inte ha det bekymret. Har du dessutom ett mobilabonnemang med en bra kostnadskontroll behöver du inte oroa dig för att behöva betala för dyra betal-SMS eller andra kostnader som potentiellt kan associeras med ditt barns mobilabonnemang.
Välj rätt mobilabonnemang för ditt barn
Det finns idag många olika alternativ när det gäller barnabonnemang. Även om skillnaderna inte är enorma kan det vara en god idé att tänka till och jämföra utbudet. Nedan går vi igenom några av de områden vi anser vara intressanta att kolla upp innan du väljer ett mobilabonnemang till ditt barn.
Pris mobilabonnemang barn
Priset är självfallet en viktig faktor. Man skulle kunna tro att detta är det enklaste att jämföra men det är tyvärr inte helt okomplicerat. Många operatörer har olika typer av erbjudande till nya kunder med kraftig reducerade priser. Dessa kan så klart vara lockande men vi rekommenderar att jämföra de olika ordinarie priserna. Sen är det viktigt att komma ihåg att det billigaste mobilabonnemanget för barn behöver inte vara det bästa för just dig.
Täckning
Även om du valt det billigaste mobilabonnemanget finns risken att du eller ditt barn blir missnöjd. Den kanske vanligaste anledningen till detta är bristande täckning från nätet som mobiloperatören använder. Detta är vanligtvis inte ett problem i städer men på den svenska landsbygden kan det fortfarande finnas områden där vissa operatörer/nät har sämre täckning. Glöm därför inte att kontrollera täckningskartor eller välj ett mobilabonnemang vars nät du vet har bra täckning där ditt barn normalt befinner sig.
Mängd data
Priserna på dagens mobilabonnemang styrs numera primärt på mängden data som ingår. Om det är ditt barns första mobilabonnemang är det så klart svårt att uppskatta hur mycket data hen kommer att behöva. Vi rekommenderar därför att välja det billigaste abonnemanget till ditt barn som har minst data. Hos de flesta operatörer är det sen enkelt att uppdatera abonnemanget till mer surf om detta skulle behövas. Om du däremot planerar att byta ett befintligt abonnemang för ditt barn kan det vara en bra idé att gå igenom hur mycket surf hen använder en normal månad.
Samtal & SMS
Det finns fortfarande mobilabonnemang som har begränsningar i antal samtal eller SMS per månad. Vi har dock gjort ett medvetet val att enbart presentera och jämföra mobilabonnemang där obegränsat med svenska samtal och SMS ingår. Det finns ju egentligen ingen anledning till att begränsa just hur många samtal ditt barn ska kunna ringa om dessa inte kostar något extra. Det kan däremot finns goda anledningar till att begränsa andra tjänster som snabbt kan bli kostsamma.
Kostnadskontroll
Är mobilabonnemanget till ett yngre barn rekommenderar vi verkligen ett alternativ som har någon form av funktion för kostnadskontroll. Att kunna stänga av olika betaltjänster gör att du kommer veta exakt hur mycket du kommer betala varje månad. Som vi redan nämnt kan dessa typer av kontrollfunktioner skilja sig en del åt mellan olika operatörer. Vissa erbjuder dem inte alls. Så innan du väljer abonnemang rekommenderar vi att du genomför en snabb kontroll.
Så tecknar du ett mobilabonnemang till ditt barn
Om det nu är dags för ditt barn att få ett eget mobilabonnemang är det viktigt att komma ihåg att det behöver tecknas av ett av barnets föräldrar eller målsman. Barn under 18 år får inte ingå i avtal så det är ditt namn som kommer stå registrerat på abonnemanget. Detta innebär också att ditt barns namn inte kommer finnas med i diverse register, nummertjänster eller dylikt. Nedan går vi igenom den relativt enkla processen för att teckna ett barnabonnemang online.
Välj mobiloperatör
Vi rekommenderar att du börjar med att bestämma dig för en operatör. Kontrollera att deras nät möter dina önskemål på täckning där ditt barn normalt befinner sig. Känner du dig lite osäker kan det vara givande att gå igenom lite olika omdömen av operatören ifråga. På exempelvis TrustPilot kan du finna mängder av recensioner som belyser både för- och nackdelar.
Välj mobilabonnemang
När du väl valt operatör bör du säkerställa att du navigerar till deras utbud av mobilabonnemang för barn. Priserna är i regel aningen bättre än vanliga konsumentabonnemang. Sen gäller det att välja mängd data som ska ingå. Välj gärna lite mindre då du alltid kan uppgradera senare om det visar sig att surfen inte räcker till.
Välj nummer eller flytta befintligt
Är det ditt barns första abonnemang är det bara att välja ett nytt nummer. Normalt får du ett mindre urval att välja emellan. Har ditt barn redan ett mobilnummer och vill flytta det till det nya abonnemanget är detta relativt okomplicerat. Observera dock att om du vill flytta ett befintligt nummer behöver det vara samma namn som är registrerat på det telefonnummret. Detta kan ibland “strula till det” när en förälder ska portera ett befintligt nummer om det är den andra föräldern som tecknat det första abonnemanget.
Välj betalningsalternativ
Efter du valt ditt abonnemang, nummer och fyllt i adressuppgifter etc är det dags att välja betalningsalternativ. De flesta mobiloperatörer erbjuder idag kortbetalning. Detta kan vara smidigt och du slipper hålla koll på fakturor. Observera att inte alla betalkort stöder återkommande betalningar som det faktiskt handlar om när det gäller mobilabonnemang. Vissa, inte alla operatörer, erbjuder även betalning mot faktura om du så önskar.
Logga in på ditt konto
När du sedan tecknat abonnemanget får du i regel vänta ett par dagar innan SIM-kortet levereras. Däremot får du vanligtvis inloggningsuppgifter direkt. Vissa operatörer har appar medans andra hänvisar till sin hemsida. I inloggat läge kan du sedan styra dina val gällande exempelvis kostnadskontroll.
Mobilabonnemang barn – FAQ
Förhoppningsvis har du redan fått svaren på alla dina frågor kring mobilabonnemang för barn. Men för säkerhets skull har vi nedan sammanfattat svaren några av de vanligaste funderingarna kring just mobilabonnemang och barn.
Hittar du inte svaret på din fråga går det alltid bra att kontakta oss eller att skriva din fråga i form av en kommentar längre ner på sidan.
Jag och båda mina barn har Hallon. Funkar jättebra och så mycket billigare än Telias abonnemang som jag hade tidigare. Rekommenderas!
Jag funderar på att flytta mina barns abonnemang till Hallon. Jag har själv ett konto idag hos Hallon och antar att jag kan administrera barnens abonnemang från samma inloggning? Förstår ni vad jag menar?
Hej,
Tack för din kommentar/fråga!
Om du redan har ett konto hos Hallon kan du enkelt se till att dina barns abonnemang administreras från samma konto. Se till att du först är inloggad på ditt konto. Gå sedan till Hallons barnabonnemang och ange hur mycket surf ditt barn behöver. Du kan sedan välja att flytta med barnets befintliga nummer eller välja ett nytt. När beställningen är klar är det du som förälder som står registrerad på mobilabonnemanget. Kostnaden kommer dras samtidigt som för ditt egna abonnemang och det är du som sedan exempelvis kan välja att uppgradera abonnemanget eller köpa till extra surf. Hallon har haft en gräns på 5 mobilabonnemang per inloggning. Vi är dock lite osäkra på om denna gräns finns kvar. Men för det flesta är det nog ändå tillräckligt.
Hej och tack för en fin sammanställning av mobilabonnemang för barn. Det saknas dock en väldigt viktig stycke av information och det är överlåtelse av barn-abonnemanget när barnet fyllt 18 och vill äga sitt abonnemang och nummer själv.
Jag skaffade Hallon till mina barn för en massa år sedan och vi har varit väldigt nöjda. Men nu är dom över 18 och vill ta över sina abonnemang och fortsätta ha sina telefonnummer. Men detta är något som Hallon inte kan erbjuda i nuläget. Som det ser ut så erbjuder övriga operatörer i listan detta.
Går det att teckna ett mobilabonnemang till mitt barn utan att hennes namn kommer med i massa register som finns på nätet?
Barn under 18 år kan inte ingå avtal så det är du som förälder som kommer vara registrerad på mobilabonnemanget. Mobiloperatören vet inte ens namnet på barnet som kommer använda abonnemanget. Ditt barns namn kommer med andra ord inte finnas i register baserat på sitt mobilabonnemang.
Vet ni när 5G kommer fungera på Fellos barnabonnemang?
Vi vet inte riktigt vilka planer Fello har gällande 5G. Men med tanke på att Vimla, Hallon och Comviq nu erbjuder 5G på sina barnabonnemang tror vi att det bara är en tidsfråga innan Fello också gör det.
finns det några barnabonnemang för mobilt bredband?
Vi vågar inte riktigt svara på det. Av de lågprisoperatörer vi presenterar här är det primärt Hallon och Comviq som erbjuder mobilt bredband och de har inga specifika rabatter för barn under 18 år. Det kan dock finnas andra aktörer som eventuellt erbjuder någon form av ”barnabonnemang”.
Vilket barnabonnemang rekommenderar ni som första abonnemang? Min dotter kan ta över en gammal telefon så priset på själva abonnemanget är nog det viktigaste.
Hej Anna!
Om du är ute efter ett billigt barnabonnemang tycker vi nog att du ska jämföra årskostnaden för de abonnemang som erbjuds av Hallon, Vimla, Fello och Comviq. Eftersom det är ditt barns första abonnemang kan det eventuellt kännas svårt att välja hur mycket data hon ska få per månad. Vår rekommendation är att först välja ett barnabonnemang med lite surf. Visar det sig att hon klarar sig på den mängden betalar du inte för något i onödan. Bedömer du att hon behöver mer surf kan du alltid uppgradera abonnemanget längre fram.