Billiga mobilabonnemang
Här hittar du marknadens billigaste mobilabonnemang med aktuella kampanjer och erbjudanden. Det finns även specifika abonnemang för seniorer, barn och studenter.
6 Abonnemang hittades
Senast kontrollerat: 2024-12-04
Mobiloperatörer med billiga mobilabonnemang
Utbudet av riktigt billiga mobilabonnemang är numera relativt stort. Men vad skiljer dem åt och hur kan jag hitta de bästa mobilabonnemanget för mig? För att kunna svara på den frågan jämför vi marknadens billigaste mobilabonnemang och operatörerna bakom dem.
Snabbfakta Hallon
Nät: Tre
Pris: 109 – 359 kr/mån
Data: 5 – 100 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Telefonsupport: Nej
Om Hallons mobilabonnemang
Hallon är en mycket populär operatör. De är kända för låga priser och mycket data på sina mobilabonnemang. Det har också specifika mobilabonnemang för seniorer, barn & ungdomar, studenter och företag. De har dock ingen telefonsupport som vissa kunder önskar.
Mer infoSnabbfakta Vimla
Nät: Telenor
Pris: 110 – 370 kr/mån
Data: 4 – 100 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Telefonsupport: Nej
Om Vimlas mobilabonnemang
Vimla erbjuder rejält med surf på sina abonnemang. De tillåter dig också att spara oanvänd surf. Utöver vanliga mobilabonnemang har Vimla även anpassade abonnemang för ungdomar, studenter och seniorer. Alla till ett mycket konkurrensmässigt pris.
Mer infoSnabbfakta Fello
Nät: Telia
Pris: 105 – 275 kr/mån
Data: 3 – 24 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Telefonsupport: Ja
Om Fellos mobilabonnemang
Fello ligger väldigt bra till rent prismässigt och det använder sig av Telias nät. Det har dock lite mindre data på sina abonnemang. Fello har även specifika erbjudanden för ungdomar, studenter och seniorer. De får också pluspoäng för att de erbjuder telefonsupport.
Mer infoSnabbfakta Comviq
Nät: Tele2
Pris: 145 – 395 kr/mån
Data: 5 – 100 GB
Spara surf: Ja
Bindningstid: Nej
Fria samtal: Ja
Telefonsupport: Ja
Om Comviqs mobilabonnemang
Comviq erbjuder både telefonsupport och mycket data på sina mobilabonnemang. Prismässigt är de inte billigast men håller ändå relativt konkurrensmässiga priser. Har även bra erbjudanden för studenter, seniorer och ungdomar under 18 år.
Mer infoSkillnader mellan de billigaste mobilabonnemangen
Det finns idag mängder av olika mobiloperatörer som kan erbjuda väldigt billiga mobilabonnemang. Inte sällan marknadsför de sig även med olika former av lockpriser eller andra former av erbjudanden. Här tittar vi dock lite närmare på vad som potentiellt kan skilja abonnemangen åt förutom själva priset.
Samtal & SMS
Tiden när kunden betalade för samtalsminuter är i princip över. Inte heller så kallade “öppningsavgifter” för samtal eller kostnader för antal SMS är något vi idag behöver bry oss om. Det finns dock ett par mobilabonnemang som fortfarande kan ha vissa begränsningar på antingen antal samtal eller SMS. Och när det gäller utlandssamtal gäller i regel helt andra priser. Inte sällan med minuttaxa. Alla mobilabonnemang som vi utvärderar här på Mobilabonnemangi.se erbjuder dock fria samtal och SMS inom Sverige.
Data till mobilabonnemang
Istället för samtal och SMS är det idag primärt mängden data vi kunder betalar för. Dagens mobiloperatörer erbjuder därför en differentierad prislista beroende på mängden data som ingår. Så på det allra billigaste mobilabonnemangen ingår det i regel ganska begränsat med data. Sen ökar i regel priserna med mängden data som ingår. Numera finns det även mobilabonnemang med fri surf. Dessa typer av mobilabonnemang kostar i regel relativt mycket men har blivit allt mer populära då konsumtionen av data hela tiden växer.
Spara surf på ditt abonnemang
Idag är det mängden data (eller surf som vissa kallar det) som primärt styr priset på mobilabonnemanget. Detta gör det nödvändigt att uppskatta hur mycket data du förbrukar en normal månad. Det flesta mobiloperatörer erbjuder förvisso möjligheten att köpa till extra surf om den tar slut. Men väljer du ett mobilabonnemang med mer data än du förbrukar betalar du för något du inte använder. Flera mobiloperatörer (dock inte alla) erbjuder därför en funktion som oftast kallas för “spara surf”. Detta innebär att datan du inte använder en viss månad sparas på ditt mobilabonnemang. Olika mobiloperatörer har olika villkor för just denna funktion. Om de ens erbjuder den. Så här kan skillnaderna mellan olika billiga mobilabonnemang vara relativt stora.
Bindningstider
Att binda upp sina kunder i längre abonnemang var i regel ganska vanligt bland operatörer i mobiltelefonins begynnelse. Genom att binda kunden till ett längre abonnemang erbjuds en rabatt. Detta är inte speciellt vanligt idag. Det finns dock undantag. Inte minst om operatören säljerer mobilabonnemang tillsammans med en mobiltelefon. Alla mobilabonnemang som vi utvärderar här på Mobilabonnemangi.se har slopat bindningstid och uppsägningstid på sina respektive mobilabonnemang.
Kundservice
Ett område där det potentiellt sett kan finnas stora skillnader mellan billiga mobilabonnemang är vilken typ av kundservice operatören erbjuder. För att hålla nere kostnaderna är det många som helt slopat telefonsupport. Erbjuder de telefonsupport är det oftast under kraftigt begränsade telefontider. Istället erbjuds andra former av mer automatiserad kundservice. Det kan handla om kundforum, wikis, FAQ med mera. Vissa erbjuder chattfunktion på deras hemsidor medans andra endast erbjuder mailsupport. En begränsad kundservice är något du behöver räkna med om du letar efter ett billigt mobilabonnemang. Inte sällan är det också just detta som kan driva en hel del negativa kundomdömen av olika lågprisoperatörer.
Prissättning av billiga mobilabonnemang
Så det finns vissa skillnader mellan olika billiga mobilabonnemang. Utöver mängd data och vilken form av kundservice mobiloperatören erbjuder är det dock inte enorma skillnader. Ändå kan det vara svårt att jämföra mobilabonnemang. Detta är ingen slump. Alla mobiloperatörer är medvetna om att de behöver “paketera” sina mobilabonnemang på ett sätt som gör dem unika. Är de unika på något sätt blir det svårare att jämföra. Därför kan prissättningen på de billigaste mobilabonnemangen vara aningen vilseledande. Vi tittar här på lite olika sätt som mobiloperatörer prissätter sina mobilabonnemang.
Billigare mobilabonnemang för nya kunder
Något som är väldigt vanligt bland dagens mobiloperatörer är att erbjuda ett kraftigt rabatterat pris till nya kunder. Inte sällan kan det handla om halva priset. Ibland ännu mer. Detta gör de så klart för kunna locka till sig nya kunder med ett riktigt billigt mobilabonnemang. Här är det viktigt att förstå att denna rabatt enbart gäller under en begränsad tidsperiod. Efter att den rabatterade tidsperioden gått ut betalar du fullt pris. Även om de flesta av oss är medvetna om detta kan det ändå se lockande ut med annonserna för mobilabonnemang som väldigt mycket billigare än det abonnemang du betalar för idag. För att göra jämförelsen lite mer rättvis rekommenderar vi att du tittar på årskostnaden för mobilabonnemanget du är intresserad av. Det billigaste mobilabonnemanget första månaden är inte självfallet det billigaste det första året.
Rabatter för olika kundgrupper
Utöver kraftigt rabatterade priser för nya kunder erbjuder många mobiloperatörer idag olika former av rabatter till olika kundgrupper. Inte sällan har de ett anpassat mobilabonnemang som de marknadsför mot större kundgrupper. Bland de vanligaste typerna av anpassade mobilabonnemang märks bland annat:
- Barnabonnemang – Som förälder eller målsman är det möjligt hos vissa operatörer att teckna ett mobilabonnemang med ett bättre pris till ditt barn.
- Familjeabonnemang – Vissa mobiloperatörer erbjuder så kallade familjeabonnemang. Utformning av dessa kan skilja sig en del åt men kan ge din familj ett bättre pris.
- Företagsabonnemang – Det finns numera gott om billiga mobilabonnemang. Marknaden för företagsabonnemang är dock lite annorlunda då det kan finnas andra behov.
- Seniorabonnemang – Flera operatörer erbjuder bättre villkor för seniorer. Kraven kan variera men i regel behöver du ha fyllt 55 år.
- Studentabonnemang – Även studenter har möjlighet att teckna billigare mobilabonnemang. Flera mobiloperatörer erbjuder idag så kallade studentabonnemang.
Här kan det vara viktigt att påpeka att de sällan är någon skillnad på dessa abonnemang och ett vanligt konsumentabonnemang. Det erbjuds exempelvis sällan någon specifik funktionalitet eller något som gör att mobilabonnemanget är anpassat för den specifika målgruppen. Det handlar istället om olika typer av rabatter.
Bundling av tjänster med ditt mobilabonnemang
Något som blivit vanligare under senare år är att paketera mobilabonnemanget med någon annan form av prenumerationstjänst. Det kan exempelvis handla om en streamingtjänst, ljudbokstjänst eller liknande. Är man aningen cynisk är detta ett sätt för mobiloperatörer att göra det svårare för potentiella kunder att jämföra priser. Men för vissa konsumenter kan denna typ av “bundling” av tjänster både vara lockande och prisvärt. Vi rekommenderar dock att du noggrant läser igenom det finstilta i villkoren för dessa typer av erbjudanden.
Billiga mobilabonnemang med mobil
Att erbjuda kraftigt rabatterade priser på mobiltelefoner i utbyte mot längre bindningstider på mobilabonnemang är fortfarande relativt vanligt. Dock är det mindre vanligt bland de operatörer som erbjuder marknadens billigaste mobilabonnemang. Så är du ute efter en ny mobiltelefon kan det bli ännu mer komplicerat att utvärdera vilken lösning som är billigast. Även om du kan få telefonen billigt kan kostnaden för mobilabonnemanget göra att besparingar på telefonen “äts upp”. Här blir det mer en fråga om preferenser kring flexibilitet och det aktuella erbjudandet.
Marknadsföring av billiga mobilabonnemang
Sveriges mobiloperatörer är stora mediaköpare och syns med sin marknadsföring både online och “ute på stan”. Lågprisoperatörer har dock generellt sett en lite annan form av marknadsföringsstrategi och budskap.
Online före fysiska butiker
Större mobiloperatörer som exempelvis Telia, Tre, Tele2 och Telenor har fortfarande ett butiksnät där de säljer både mobiltelefoner och mobilabonnemang. Även om dessa operatörer äger flera av de största lågprisoperatörerna har de, nästan helt utan undantag, valt att enbart erbjuda deras billigaste mobilabonnemang online. Genom att enbart erbjuda abonnemangen online finns det pengar att spara i form av personal och lokalhyra. Detta bidrar också till att marknadsföringen är primärt riktad online. Genom att marknadsföra sig på kanaler som exempelvis Facebook och Google kan operatörerna även “skräddarsy” sina annonser och budskap.
Lockpriser
Utöver att ha tyngdvikten online är också budskapen i regel väldigt annorlunda om vi jämför exempelvis Telia och Hallon. Telia marknadsför inte sällan sitt varumärke tillsammans med någon form av funktionalitet eller tilläggstjänster. Operatörer som Hallon, Vimla, Comviq med flera marknadsför sina abonnemang nästan uteslutande genom att visa på låga priser. Inte sällan med kraftiga rabatter. Denna typ av marknadsföring med “lockpriser” är inte helt okontroversiell och har uppmärksammats flertalet gånger av bland annat Konsumentverket. Vår förhoppning är att vi här på Mobilabonnemangi.se ska kunna infromera konsumenter kring mobilabonnemang så att de tar bra beslut utifrån sina egna respektive förutsättningar.
Billiga mobilabonnemang – FAQ
Nästan alla vuxna människor har idag ett mobilabonnemang. Ändå kan det vara svårt att förstå olika erbjudanden och varför vissa mobilabonnemang är så mycket billigare än andra. Nedan har vi därför försökt svara på några av de vanligaste frågorna kring billiga mobilabonnemang.
Hittar du inte svaret på din fråga går det alltid bra att kontakta oss eller att skriva din fråga i form av en kommentar längre ner på sidan.
Har haft Hallon i drygt 2 år nu. Betalar 149 kr i månaden och det har funkat perfekt. Dras på kortet och har aldrig behövt köpa extra surf. Vet att en del klagar på deras kundservice men jag har aldrig haft några problem och kommer fortsätta vara kund även om någon skulle erbjuda ett billigare mobilabonnemang.
Hallon är skräp! De kanske kan marknadsföra billiga mobilabonnemang men priset spelar ju ingen roll om inget funkar och de vägrar att svara när man behöver hjälp.
När jag kollat runt är det Fellos minsta abonnemang som är det billigaste (om man bortser från initiala rabatter). Stämmer det eller finns det något mobilabonnemang som är billigare?
Fellos minsta abonnemang med fria samtal och 2 GB surf för 95 kr/mån är helt klart ett av de billigaste mobilabonnemangen på marknaden idag. Det förutsätter dock att du klarar dig på 2 GB surf. Behöver du köpa till extra data skulle exempelvis Hallons abonnemang för 99 kr/mån som har 4 GB surf kunna bli ett billigare alternativ i slutändan.
Jag har haft Hallons mobilabonnemang i snart två år. Funkar alldeles utmärkt och är löjligt billigt om man jämför med exempelvis Telia. Känner flera som sitter med dyra abonnemang hos de större operatörerna och jag fattar faktiskt inte hur det är möjligt. Att byta mobiloperatör är ju faktiskt inte så komplicerat. Men för vissa verkar det nästan som att det vore lika komplicerat som att byta bolån. Och med tanke på priserna du har hos Telia finns det ganska mycket pengar att spara. Så kan någon ge mig en motivering kring varför de har Telia som mobiloperatör idag?
Finns det någon operatör som har riktigt billiga mobilabonnemang som också erbjuder bra deals på telefoner?
Hej Jessica,
Av dagens lågprisoperatörer är det få som subventionerar köp av telefon. Vissa säljer inte ens mobiler. Hallon har dock ett helt ok utbud som de säljer till konkurrenskraftiga priser till sina kunder.
Kan rekommendera Fello. Billiga abonnemang och en väldigt hjälpsam kundservice. Även smidigt att jag kan spara den data jag inte använder en viss månad.
I er ranking framgår det inte att Fello har två olika erbjudanden som nya kunder kan välja mellan.
@Broman – Det stämmer att Fello ibland ger nya kunder möjligheten att välja mellan två olika erbjudanden när de tecknar ett nytt mobilabonnemang. Oftast handlar valet mellan en extra surfpott eller ett reducerat pris under ett visst antal månader. Vi har tyvärr inte kunnat hitta ett bra sätt att visualisera båda alternativen på ett bra sätt så vi har helt enkelt valt ett erbjudande.
Finns det något sätt att få någon form av notifikation från er när det är en bra kampanj från en av de billigare mobiloperatörerna?
Hej Max, vi har idag inga former av notifikationer, nyhetsbrev eller liknande. Om du finns på Twitter kan du dock följa oss (@mabonnemangi) och få notifikationer. Vi publicerar vanligtvis där när det är bättre kampanjer på några av de billigaste mobilabonnemangen.
Finns det något som hindrar en från att ”hoppa” mellan exempelvis Vimla och Hallon och nyttja deras kampanjer om och om igen?
Vi vågar inte svara på detta. Vi har dock aldrig hört talas om att varken Hallon eller Vimla nekat en tidigare kund från att teckna ett nytt mobilabonnemang med en rabatt. Men om du byter fram och tillbaka mellan två operatörer var och varannan månad antar vi att det finns en risk att de kan neka dig på sikt.
Bra och enkel jämförelse men jag tycker ni borde lägga till Telia och Telenor så att det blir uppenbart hur mycket pengar man kan spara på att byta operatör.
Vem är ägare till Hallon?
Hallon är ett varumärke som ägs av operatören Tre. Tre, i sin tur, ägs till 60% av Hongkongbaserade CK Hutchison och till 40% av svenska Investor AB.