Mobiloperatörer

Det finns numera mängder av olika mobiloperatörer i Sverige. Skillnaderna är ibland små men det finns ett antal alternativ som främst konkurrerar med låga priser. Det är just dessa mobiloperatörer vi har valt att fokusera på.

Billiga svenska mobiloperatörer

Konkurrensen mellan mobiloperatörer är idag god vilket bidragit till betydligt bättre priser för oss konsumenter. Nedan har vi valt ut ett antal operatörer som erbjuder riktigt billiga mobilabonnemang och som dessutom tillhör de mest populära alternativen på marknaden idag.

Hallon - Mobiloperatör

Snabbfakta Hallon

Nät: Tre
Mobiltelefoner: Ja
Barn/Ungdomsabonnemang: Ja
Företagsabonnemang: Ja
Seniorabonnemang: Ja
Studentabonnemang: Ja
App: Ja
Telefonsupport: Nej

Om mobiloperatören Hallon

Hallon är tveklöst en av de ledande lågprisoperatörerna. De erbjuder rejält med data till ett mycket attraktivt pris. De erbjuder även mobiltelefoner och specifika abonnemang för större kundgrupper som seniorer och studenter. Kritiseras ibland för sin kundservice.

Vimla - Mobiloperatör

Snabbfakta Vimla

Nät: Telenor
Mobiltelefoner: Nej
Barn/Ungdomsabonnemang: Ja
Företagsabonnemang: Nej
Seniorabonnemang: Ja
Studentabonnemang: Ja
App: Ja
Telefonsupport: Nej

Om mobiloperatören Vimla

Vimla ägs av Telenor och använder också deras nät. De har mycket förmånliga priser för bland annat ungdomar, studenter och seniorer. Saknar telefonsupport men har både app och ett välbesökt kundform. Säljer inte telefoner tillsammans med sina abonnemang.

Fello - Mobiloperatör

Snabbfakta Fello

Nät: Telia
Mobiltelefoner: Nej
Barn/Ungdomsabonnemang: Ja
Företagsabonnemang: Nej
Seniorabonnemang: Ja
Studentabonnemang: Ja
App: Nej
Telefonsupport: Ja

Om mobiloperatören Fello

Om du söker efter ett billigt mobilabonnemang och föredrar Telias nät kan Fello vara rätt mobiloperatör för dig. De erbjuder även telefonsupport men har i dagsläget ingen app. Något mindre surf på sina abonnemang i jämförelse med Hallon och Vimla.

Comviq - Mobiloperatör

Snabbfakta Comviq

Nät: Tele2
Mobiltelefoner: Ja
Barn/Ungdomsabonnemang: Ja
Företagsabonnemang: Nej
Seniorabonnemang: Ja
Studentabonnemang: Ja
App: Ja
Telefonsupport: Ja

Om mobiloperatören Comviq

Comviq använder sig av Tele2s nät. Det har ett stort utbud av mobiltelefoner som säljs tillsammans med deras mobilabonnemang. Inte den billigaste operatören men erbjuder både rejält med surf på sina abonnemang samt telefonsupport.

Chili Mobil - Mobiloperatör

Snabbfakta Chili

Nät: Tre
Mobiltelefoner: Nej
Barn/Ungdomsabonnemang: Nej
Företagsabonnemang: Ja
Seniorabonnemang: Ja
Studentabonnemang: Ja
App: Nej
Telefonsupport: Nej

Om mobiloperatören Chili

Chili Mobil är en relativt ny mobiloperatör på den svenska marknaden. En av få mobiloperatörer som erbjuder mobilabonnemang med fri surf. Har även företagsabonnemang till ett riktigt bra pris. Saknar dock både app och telefonsupport.

Halebop - Mobiloperatör

Snabbfakta Halebop

Nät: Telia
Mobiltelefoner: Ja
Barn/Ungdomsabonnemang: Nej
Företagsabonnemang: Nej
Seniorabonnemang: Nej
Studentabonnemang: Ja
App: Ja
Telefonsupport: Nej

Om mobiloperatören Halebop

Halebop är ett helägt varumärke som tillhör Telia. Det riktar sig främst mot unga och studenter. De har ett bra erbjudande på abonnemang tillsammans med mobiltelefoner. Ligger annars lite högre i pris än exempelvis Hallon och Vimla.

Fler svenska mobiloperatörer

De mobiloperatörer som presenteras ovan är långt ifrån alla alternativen i Sverige idag. Du känner antagligen redan till Tele2, Telenor, Telia och Tre. Dessa operatörer konkurrerar knappast på pris vilket gör att de inte tillhör vårt primära fokus. Det finns dock flertalet andra mindre operatörer som ligger relativt bra till i pris. Några som är värda att nämnas är:

Alla dessa känner du kanske inte till men de är med och bidrar till att öka konkurrensen på den svenska marknaden för mobilabonnemang. 

Mobiloperatörer och deras nät

Som vi redan etablerat finns det numera mängder av mobiloperatörer. Alla dessa företag har dock inte byggt sina egna mobilnät. Det finns egentligen bara fyra operatörer som idag har sina egna nät. Dessa är Tele2, Telenor, Telia och Tre. Sen kan det även vara värt att nämna att respektive av dessa operatörer har separata nät för 3G, 4G och 5G. Telia är den enda operatören som har ett 2G-nät, även kallat GSM. Samtliga operatörer kommer under de närmsta åren fasa ut sina respektive 2G- och 3G-nät för att ge plats för för 4G och 5G.

Virtuella mobiloperatörer

Så hur kan det finnas så många mobiloperatörer om det bara finns fyra företag som har sitt egna mobilnät? Det finns egentligen två förklaringar till detta. Den första är att Tele2, Telenor, Telia och Tre äger flera av de så kallade lågprisoperatörerna som är verksamma i Sverige idag. Exempelvis äger Tre varumärket Hallon medans Telenor äger Vimla. Telia äger bland annat Fello och Halebop och Tele2 äger Comviq. Men utöver dessa helägda varumärken finns det något som kallas för virtuella mobiloperatörer. Dessa mobiloperatörer är helt fristående och hyr kapacitet från något av de fyra större näten. Exempelvis hyr Karma Mobil kapacitet från Telenors nät och Telness från Telia.

Vanliga frågor om mobiloperatörer

Det har aldrig funnits så många alternativ när det gäller mobiloperatörer som det finns idag. Det tycker vi är bra för att ökad konkurrens ger bättre villkor för oss konsumenter. Samtidigt har det blivit aningen mer komplicerat att jämföra mobilabonnemang och det finns fler frågor kring mobiloperatörer än vad det funnits tidigare. Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om svenska mobiloperatörer.

Hur byter jag mobiloperatör?

För inte alltför många år sedan kunde det vara rejält komplicerat att byta mobiloperatör. Många operatörer hade långa bindningstider på sina abonnemang och inte sällan var det struligt om man ville flytta med sitt befintliga telefonnummer. Numera är det dock relativt enkelt att byta mobiloperatör. De flesta mobilabonnemang har idag varken bindnings- eller uppsägningstid. Det är dessutom betydligt enklare att portera sitt telefonnummer från en operatör till en annan. Innan du byter mobiloperatör rekommenderar vi dock att du kontrollerar att det är du som är skriven på abonnemanget och att det inte finns någon eventuell bindningstid kvar.

Vilken mobiloperatör är billigast?

Under senare år har det lanserats mängder av så kallade lågprisoperatörer. Dessa säljer nästan uteslutande sina mobilabonnemang online. Många av dem har också automatiserat delar av sin kundservice för att skära ner på kostnaderna. Vi tänker bland annat på mobiloperatörer som Hallon, Vimla, Fello, Chilimobil med flera. Vilken som är billigast är aningen svårt att svara på. De har alla olika erbjudanden mot olika kundgrupper och inte sällan erbjuder de kraftiga rabatter till nya kunder.

Vilken mobiloperatör är bäst?

Ännu en fråga som är svår att svara på. Det beror helt enkelt på dina behov och preferenser. Det finns dom som verkligen värdesätter att kunna ringa till en kundservice. Andra tycker att billigast är bäst medans de finns dom som värdesätter exempelvis fri surf. Sen är ju även täckningen viktig och den kan skilja sig åt mellan operatörer i olika delar av landet. Så vilken den bästa mobiloperatören är beror helt enkelt på dina individuella förutsättningar.

Vilken mobiloperatör är bäst för seniorer?

Det finns idag flera mobiloperatörer som erbjuder specifika seniorabonnemang. Det finns även mobiloperatörer som erbjuder specifika abonnemang för barn och ungdomar. Inte sällan har de en funktion som begränsar viss funktionalitet på abonnemanget som kan kosta extra pengar. Det kan exempelvis röra sig om utlandssamtal eller betal-SMS. Bland de operatörer vi anser att föräldrar bör överväga för sina barn märks bland annat Comviq, Hallon och Vimla. Det är i själva verket seniorrabatter. Bland de operatörer vi anser ha de bästa erbjudanden mot just seniorer märks bland annat Fello, Hallon, Karma och Vimla.

Vilken mobiloperatör är bäst för barn och ungdomar?

Det finns även mobiloperatörer som erbjuder specifika abonnemang för barn och ungdomar. Inte sällan har de en funktion som begränsar viss funktionalitet på abonnemanget som kan kosta extra pengar. Det kan exempelvis röra sig om utlandssamtal eller betal-SMS. Bland de operatörer vi anser att föräldrar bör överväga för sina barn märks bland annat Comviq, Hallon och Vimla.

Klicka på ett hjärta för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 2

Inga betyg ännu

Lämna en kommentar