Olika sätt att jämföra priser på mobilabonnemang

I stort sett alla svenskar har idag ett mobilabonnemang och betalar varje månad för denna tjänst. Olika personer har dock olika behov så priset kommer vara annorlunda beroende på just dina behov.

Det finns många faktorer att beakta när man väljer en mobiloperatör och ett mobilabonnemang. Funktionalitet, mobilnät och kundservice är alla faktorer som kan avgöra vilket det bästa alternativet är för dig. Men för de allra flesta är det priset som avgör. Just priset kan dock vara lite svårt att jämföra. Vi har därför gått igenom lite olika sätt det går att jämföra pris på mobilabonnemang.

Månadskostnad

Det finns mängder av tjänster och prisjämförelsesajter som jämför mobilabonnemang. Kutym är att mobilabonnemangen rankas efter månadskostnad. Det ger en bra första överblick kring de billigaste mobilabonnemangen. Det ger dock inte den kompletta bilden över prisbilden eftersom många mobiloperatörer erbjuder kampanjpriser till nya kunder.

Kampanjpris

Konkurrensen inom mobiltelefoni är numera relativt hög. Den kanske bästa strategin för att locka över nya kunder är ett kraftigt rabatterat pris. Mobiloperatörer som Hallon och Vimla har varit mycket framgångsrika med att erbjuda kampanjpriser till nya kunder. Vanligtvis får en ny kund ett kraftig reducerat pris under en initial period. Detta kampanjpris används sedan i marknadsföring och på diverse prisjämförelsesajter. Det ger dock inte en komplett bild över kostnaden för mobilabonnemanget.

Ordinarie pris

Efter den initiala kampanjperioden övergår det reducerade priset till ordinarie pris. Det ordinarie priset används sällan i marknadsföringen men det är detta pris du kommer betala om du fortsätter att vara kund. Men med tanke på att kampanjerbjudanden kan vara så pass lockande kan även jämförelse av ordinarie pris vara en aning vilseledande.

Årskostnad

Enligt oss är en jämförelse av årskostnad för ditt mobilabonnemang ett bättre mått. Det innefattar eventuella kampanjpriser samt det ordinarie priset. Det är långt ifrån ett perfekt sätt att jämföra priser på mobilabonnemang men bättre än att jämföra både kampanjpris och ordinarie pris.

Priset för surf

Numera är det flesta mobilabonnemang strukturerade på samma sätt. Fria samtal och SMS inom Sverige ingår och det är upp till kunden att välja hur mycket surf hen vill ha på sitt mobilabonnemang. Mängden surf som ingår är den främsta faktorn som avgör priset. Ett rimligt mått för att jämföra pris på mobilabonnemang kan därför vara kostnad per GB surf per månad. Inte ett helt intuitiv mått det heller men med tanke på att det är just surf du betalar för idag kan det vara ett bra och vägledande mått.

Slutsats

Man skulle kunna tro att jämföra pris på mobilabonnemang borde vara enkelt. Men mobiloperatörer anstränger sig för att försöka differentiera sig på olika sätt. Även gällande deras prissättning. En kombination av årskostnad i relation till mängden surf som ingår ger dock, enlig oss, en bra första ansats till att rättvist jämföra priset.

Lämna en kommentar