På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten utvecklat riktlinjer för barns och ungas skärmanvändning. Målet med dessa riktlinjer är att främja en sund balans mellan skärmtid och andra viktiga aspekter av livet, som till exempel sömn och fysisk aktivitet, samt att förebygga skadlig eller överdriven användning.
Rekommendationerna är framför allt utformade för att ge stöd till föräldrar och andra vuxna i barnens omgivning, men även för att hjälpa barnen direkt. Målet är att uppmuntra hälsosammare skärmvanor och underlätta för familjer i deras dagliga liv.
Rekommendationerna inkluderar
- Skärmar bör undvikas före sänggåendet, och mobiler, surfplattor och liknande enheter ska lämnas utanför sovrummet under natten.
- Digitala medier ska inte ersätta viktiga aktiviteter som sömn, fysisk rörelse, sociala relationer, måltider eller skolarbete. En generell riktlinje är att barn i åldern 2–5 år bör ha maximalt 1 timmes skärmtid per dag, barn mellan 6–12 år 1–2 timmar, och ungdomar 13–18 år 2–3 timmar.
- Åldersgränser för sociala medier och spel ska respekteras.
- Föräldrar bör aktivt övervaka innehållet som barnen använder, samt prata med barnen om deras aktiviteter på digitala medier och tillsammans komma överens om regler kring skärmtid.
- Föräldrars egna skärmvanor påverkar både interaktionen med barnet och barnens beteenden kring skärmanvändning.
- Barn under 2 år bör i största möjliga mån undvika skärmanvändning.
Folkhälsomyndigheten om kunskapsläget
De negativa effekterna av överdriven skärmtid framgår tydligt i en rapport som publicerades i juni 2024, där Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten sammanfattar det aktuella kunskapsläget kring barns och ungas digitala medieanvändning och dess påverkan på hälsan. Forskningen visar att omfattande skärmanvändning kan bidra till sämre sömn, ökad förekomst av depressiva symtom samt missnöje med den egna kroppen. Barn och unga uppger också att de lätt fastnar i skärmanvändning, vilket ofta sker på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet.
Techjättarna uppmanas också att ta ansvar
Folkhälsomyndigheten har riktat särskilda uppmaningar till de stora techföretagen bakom de ledande digitala plattformarna. Detta baseras på forskning som visar att plattformarnas algoritmer ofta skapar en miljö där barn riskerar att fastna, samtidigt som de kan utsättas för skadligt innehåll.
Du kan ta del av Folkhälsomyndighetens pressrelease här.