När Vimla lanserades 2014 var det ett sätt för Telenor att ta upp konkurrensen med Comviq och den nyligen lanserade operatören Hallon. Redan från start var det de låga priset som var Vimlas främsta konkurrensfördel. Så är det än idag.
Vimla är ett helägt varumärke som tillhör Telenor. I och med dess lansering kunde Telenor utmana Hallon som helt tagit bort bindningstider och fokuserade på försäljning online. Detta hade så klart varit svårt med Telenors egna varumärke som hade allt annat än låga priser och inte sällan långa bindningstider. Lanseringen av Vimla var dock inte en omedelbar succé. Men efter ett par år började Vimla sakta men säkert att bli en av de mer etablerade lågprisoperatörerna.
Idag är Vimla, tillsammans med Hallon, de klart dominerande aktörerna på den svenska marknaden. Mycket har hänt sen lansering men ganska mycket är fortfarande detsamma. Fokus på enkelhet, låga priser och försäljning online kvarstår. Dock har utbudet av olika abonnemangsformer vuxit vilket gör det nödvändigt att gå igenom vad som faktiskt skiljer Vimlas olika mobilabonnemang.
Vimlas olika mobilabonnemang
Vid lansering hade Vimla enbart ett fåtal mobilabonnemang. Under åren har de dock lanserat ett flertal olika abonnemangsformer och diverse val för sina kunder. Så sent som i juni 2022 genomförde de större förändringar på deras surfmängder och lanserade ett helt renodlat studentabonnemang. Idag ser deras olika alternativ ut som följer:
- Vimla mobilabonnemang (6 st). Kan tecknas av vem som helst.
- Vimla barn (6 st). Kan tecknas av förälder eller målsman till barn under 18 år.
- Vimla senior (5 st). Kan tecknas av alla som fyllt 55 år.
- Vimla student (5 st). Kan tecknas av alla som studerar.
Som du kan se finns det alltså 22 olika mobilabonnemang från Vimla idag. Så vad är det som skiljer dem åt förutom vem som kan teckna dem?
Skillnader mellan mobilabonnemangen
Det är faktiskt väldigt lite som skiljer de olika abonnemangen åt. Det är egentligen enbart pris och mängden data som ingår. Som senior eller student kommer du få ett bättre pris för den mängden surf som ingår. Så som kund behöver du enbart uppskatta hur mycket surf du behöver och eventuellt ta del av en rabatt om du exempelvis är över 55 år.
Det som först kan tyckas lite märkligt är att det inte finns lika många alternativ när det gäller mängden surf på deras seniorabonnemang och studentabonnemang. Men vid en närmare granskning är detta antagligen mer utav ett taktiskt beslut från Vimla. De har valt att lägga till ett extra “barnabonnemang” som bara innehåller 1 GB surf. Med en kostnad på bara 80 kr/mån blir det ett av de billigaste mobilabonnemangen på marknaden. Ett bra sätt att få exponering när konsumenter jämför mobilabonnemang.
Likheter mellan mobilabonnemangen
Med 22 olika abonnemang skulle man kunna tro att de finns mängder av skillnader. Så är inte fallet. Faktum är att likheterna mellan Vimlas olika mobilabonnemang är betydligt större än skillnaderna. För samtliga mobilabonnemang ingår fria samtal och SMS inom Sverige. Inget av abonnemangen har varken bindnings- eller uppsägningstid. Samtliga kunder har tillgång till samma support och funktionalitet. Det finns dock mindre skillnader när det gäller villkoren för att spara surf på Vimlas abonnemang med mest data. Självfallet använder sig samtliga abonnemang av Telenors nät.
Sammanfattning
Med 22 olika alternativ går det att argumentera för att Vimla gett upp att vara en enkel mobiloperatör. Men det är faktiskt inga större skillnader på abonnemangen annat än mängden surf och eventuell rabatt för utvalda kundgrupper. Priserna är fortfarande mycket bra och Vimla har också förhållandevis bra omdömen trots att de inte erbjuder telefonsupport. Ett bra alternativ helt enkelt för dig som letar efter ett billigt mobilabonnemang.