Det finns några mobiloperatörer som marknadsför så kallade familjeabonnemang. Men vad innebär detta och vilka eventuella fördelar finns det? Vi försöker här förklara denna typ av erbjudande i jämförelse med att teckna flera individuella abonnemang.
Vår förhoppning är att det ska bli lite enklare för dig som läsare att välja en lösning som passar just din familjs behov till det bästa möjliga priset.
Definitionen av ett familjeabonnemang
Det är långt ifrån alla mobiloperatörer som erbjuder något som de kallar för familjeabonnemang. Och bland de operatörer som har någon form av “familjelösning” finns det betydande skillnader. Det är därför svårt att ge en exakt definition av vad ett familjeabonnemang faktiskt är.
Telenor är en operatör som historiskt marknadsfört familjeabonnemang som något väldigt praktiskt där familjemedlemmarna kan dela på en gemensam surfpott. Mobiloperatören 3 har en liknande lösning som Telenor där flera personer delar på en surfpott. Hos båda operatörerna finns det ett “huvudabonnemang” och hela kostnaden betalas mot en faktura.
Även Comviq har något som de kallar för familjeabonnemang. Där får dock alla sin egen surfpott. Den som har huvudabonnemanget hos Comviq kan sedan bjuda in vänner eller familj och dessa användare kan då få ett aningen bättre pris än om det skulle teckna ett individuellt erbjudande hos Comviq.
Potentiella fördelar
Om vi begränsar oss till Telenor, 3 och Comviq är deras budskap att det blir enklare administration och billigare med ett familjeabonnemang. Du slipper mängder av olika fakturor och kan få ett bättre pris. Men enligt oss är det inte riktigt så enkelt. Visst kan det kännas praktiskt att samla alla abonnemang hos en operatör och begränsa betalningen till en faktura för hela familjen. Men det finns också nackdelar, speciellt om man jämför med individuella abonnemang hos de operatörer som erbjuder de billigaste mobilabonnemangen.
Jämförelse med individuella mobilabonnemang
Om man jämför kostnaden för mobilabonnemang är det svårt att argumentera för att ett familjeabonnemang innebär den billigaste lösningen. Lågprisoperatörer som exempelvis Hallon och Vimla är betydligt billigare än exempelvis Telenor. Och även om det kan kännas praktiskt med en delad surfpott hos Telenor kommer den totala kostnaden antagligen att bli högre än om du tecknar individuella abonnemang för varje familjemedlem hos operatörer som Hallon, Vimla eller Fello.
Resonemanget att det blir enklare administration på ett familjeabonnemang är heller inte speciellt starkt enligt oss. Om du exempelvis vill teckna mobilabonnemang till dina barn kan du hos Hallon administrera allt från ett konto. Väljer du kortbetalning dras kostnaden en gång per månad för samtliga abonnemang på kontot och du slipper helt att bekymra dig över fakturor.
Genom att välja individuella mobilabonnemang slipper du även potentiella konflikter inom familjen om den delade datamängden inte räcker till alla eller om en användare förbrukar mer än sin ”rättvisa” andel.
Så även om familjeabonnemang kan låta intressant är det nödvändigtvis inte den bästa lösningen. Men om alla i familjen är intresserade av samma operatör kan det finnas vissa potentiella fördelar. Sällan blir det dock billigare än att teckna individuella abonnemang.