När du beställer ett nytt mobilabonnemang online behöver du vänta ett par dagar innan ditt SIM-kort levereras. Det fysiska SIM-kortet är dock något vi antagligen inte kommer se inom ett par år. Istället kommer det att ersättas av ett så kallat eSIM.
Om du har haft ett par olika mobilabonnemang genom åren har du säkert noterat att SIM-korten ändrats en del. De har framför allt blivit mindre. De har gått från Standard till Mini till Micro till Nano. Genom att göra dem mindre har de inte tagit upp så mycket plats i telefonen. Men med ny hårdvara som exempelvis smartwatches har det funnits ett behov av ta bort de fysiska SIM-kortet helt och hållet. Det är här som eSIM kommer in. Med ett eSIM försvinner det lilla plastkortet helt och hållet.
Det har varit relativt mycket diskussioner kring eSIM under de senare åren men än så länge förekommer de i ett ganska begränsat antal enheter. Utvecklingen har primärt drivits av Apple och det har möts av ett visst motstånd från svenska mobiloperatörer. Det är dock ett par operatörer som erbjuder stöd för eSIM på sina mobilabonnemang.
Mobiloperatörer som erbjuder eSIM
Även om eSIM nu har funnits ett par år är det fortfarande många mobiloperatörer som inte stödjer denna funktion. Bland svenska mobiloperatörer som idag stödjer eSIM märks bland annat:
Det finns dock ett par större lågprisoperatörer som ännu inte stödjer eSIM. Exempelvis stödjer inte Vimla eSIM i dagsläget. Det som kan uppfattas som ett motstånd mot eSIM kan ha flera förklaringar. Dels av teknisk natur men också att det går att hävda att fördelarna för mobiloperatörerna är relativt begränsade.
Fördelar med eSIM
Utvecklingen av eSIM har som sagt drivits på av framför allt Apple. Det har varit en nödvändighet i utvecklingen av ny hårdvara. När det gäller mobiloperatörerna har det dock inte varit en självklarhet att eSIM är något positivt. De fysiska SIM-korten har en “inlåsningseffekt” och gör det lite svårare för oss konsumenter att byta mobilabonnemang. För oss konsumenter finns det dock ett flertal positiva effekter.
Till att börja med går det snabbare att byta mobilabonnemang om du har eSIM. Du behöver inte vänta på att ett fysiskt SIM-kort ska levereras. Det går också att hävda att det har positiva miljöaspekter. Dels minskade transporter men även minskad förbrukning av plast. De blir också enklare att flytta ditt nummer mellan enheter och möjligt att ha dubbla SIM-kort. Detta i sin tur möjliggör så att du som kund kan ha både ditt privata mobilnummer och ditt jobbnummer i samma telefon.
Det finns även andra fördelar med eSIM. Inte minst om du behöver ett nytt mobilabonnemang när du är utomlands. Det blir också betydligt enklare att jämföra mobilabonnemang. Men för att eSIM ska bli helt vedertaget behöver flera operatörer stödja funktionen. Och så länge de positiva aspekterna med eSIM främst gynnar konsumenten finns det säkert en risk att det kommer ta ett tag innan alla mobiloperatörer är “ombord”.
Vanliga frågor om eSIM
Om eSIM är något nytt för dig har vi nedan försökt svara på några av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp.
eSIM står för embedded SIM. Eller inbyggd SIM om vi pratar svenska. Istället för ett fysiskt SIM-kort är dess funktionalitet redan inbyggt i hårdvaran. Exempel på hårdvaror som idag kan ha stöd för eSIM är exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och smartwatches.
Långt ifrån alla mobiltelefoner har stöd för eSIM. Men allt fler nyare modeller stödjer funktionen. När det gäller iPhone har alla modeller från iPhone X och framåt stöd för eSIM. Även Samsung Galaxy-mobiler stöder eSIM. Är du osäker på om just din mobil stödjer eSIM rekommenderar vi att du kontrollerar detta innan du beställer ett nytt mobilabonnemang.
Just utvecklingen av Apple Watch har varit drivande för implementeringen av eSIM. Den lilla klockan har helt enkelt inte plats för ett fysiskt SIM-kort. Det kan dock vara värt att påpeka att inte alla modeller från Apple Watch har stöd för eSIM. Du behöver ha en modell med stöd för mobilnät.