Att flyta jobbnumret till ett privat mobilabonnemang

Många av oss har idag ett mobilabonnemang som betalas av företaget där vi jobbar. Det är också relativt vanligt att telefonnumret även används i privata sammanhang. Så vad händer med ditt telefonnummer om du väljer att byta jobb eller helt enkelt slutar jobba?

De allra flesta vill antagligen behålla sitt gamla nummer och en flytt av telefonnummer mellan operatörer är numera relativt enkelt. I alla fall så länge det rör sig om privata mobilabonnemang. Är du registrerad på abonnemanget kommer själva porteringen/nummerflytten skötas automatiskt om du så önskar. Problemet med just företagsabonnemang är att det inte är du som är registrerad på abonnemanget. Det är företaget. Så för att flytta ditt tidigare jobbnummer till ett privat mobilabonnemang kommer det att krävas att vissa åtgärder vidtas. Lyckligtvis är denna process relativt enkel.

Olika lösningar hos olika operatörer

För att kunna flytta ett telefonnummer från ett företag till en privatperson (eller vice versa) behöver det i regel genomföras en så kallad överlåtelse. Just denna process kan skilja sig åt mellan olika mobiloperatörer. Vissa kräver faktiskt fortfarande fysisk dokumentation (ofta genom en standardiserad blankett) medan andra kan erbjuda överlåtelser med hjälp av BankID.

Innan du initierar en överlåtelse av telefonnumret behöver du med andra ord stämma av med din arbetsgivare. Glöm heller inte att kontrollera om det eventuellt finns bindningstid kvar på det företagsabonnemang du använt. När överlåtelsen av telefonnumret från företaget till dig har registrerats kan du sedan teckna ett privatabonnemang. 

Vid själva tecknandet av ditt nya abonnemang anger du att du vill flytta med ett tidigare nummer. Gör du din beställning online behöver du räkna med ett par dagar innan du får ditt nya SIM-kort. Under den tiden har också de flesta porteringar genomförts. Men om nummerflytten drar ut på tiden erbjuder de flesta operatörer dig ett tillfälligt nummer som du kan använda tills porteringen har slutförts.

Lycka till!

Lämna en kommentar