Summering av 2023

2023 börjar nu närma sig sitt slut och olika årskrönikor avlöser varandra. Vi vill inte vara sämre och försöker därför att här sammanställa vår summering av året som gått.

Faktum är att 2023 faktiskt varit ett ganska händelserikt år när det gäller mobilabonnemang. Inte minst när det gäller prissättningen av flera av de absolut billigaste mobilabonnemangen.

Höjda priser på billiga mobilabonnemang

2023 har bland annat präglats av hög inflation. Något vi inte upplevt i Sverige på många år. Just inflationen var vad många mobiloperatörer hänvisade till när det annonserade prishöjningar. Först ut, av de så kallade lågprisoperatörerna, var Vimla som meddelade sin prishöjning i slutet av februari. Fello och Hallon följde sedan efter. Prishöjningarna var förvisso inte så dramatiska och låg på cirka 10%. Men det var ändå lite anmärkningsvärt att exempelvis Hallon höjde priset på sitt minsta abonnemang från 99 kr/mån till 109 kr/mån. Även om Hallons minsta ordinarie abonnemang har genomgått flera förändringar genom åren har priset aldrig varit över 99 kr/mån.

Mer surf på abonnemangen

Även om priserna höjdes under 2023 har vi som konsumenter i regel fått tillgång till mer data. Både Comviq, Vimla och Hallon har uppdaterat sina abonnemang med mer surf. Så det går att hävda att mängden surf som ingår har “kompenserat” en aning för de ökade priserna. Det är väl också rimligt att anta att vi kommer fortsätta att se ökade mängder av surf på våra mobilabonnemang när vi använder fler tjänster som kräver mycket data.

5G på fler mobilabonnemang

Utbyggnaden av 5G pågår för fullt och allt fler svenskar har nu telefoner som stödjer denna teknologi. Flera av lågprisoperatörerna har dock inte gett sina kunder tillgång till 5G. Detta har dock förändrats under 2023. Först ut var Hallon som i maj meddelade att de aktiverar 5G på samtliga mobilabonnemang. Även Comviq aktiverade 5G på flera av sina abonnemang. Dock inte alla. Och i slutet av året meddelade Vimla att de ger tillgång till 5G i Telenors nät åt samtliga sina kunder.

Populäraste inläggen 2023

När vi nu summerat året som gått har vi även granskat vilka inlägg vi publicerat som lockat flest läsare. Nedan kan du se de 5 populäraste inläggen:

  1. Hallon nu med 5G och höjda priser
  2. Vimla höjer priserna
  3. Köpa mobil med abonnemang
  4. Comviq ändrar sina mobilabonnemang
  5. Använd rätt kreditkort för mobilabonnemanget

Slutligen vill vi även tacka alla som kontaktat oss under året eller kommenterat på sajten!

Gott Nytt År!

Lämna en kommentar